Şiddetin önemi
Yok canım! Yanlış anlamayın… “ŞİDDET” kelimesini o olumsuz, sevilmeyen ve sevilmesi de mümkün olmayan anlamda kullanmadık. ŞİDDET, spor idmanları için de kullanılan teknik bir terimdir.
Yaptığınız idmanı nasıl daha iyi bir hale dönüştürebilirsiniz? Cevap teknik anlamda basittir: İdmanın şiddetini arttırarak… Peki bu nasıl gerçekleştirilebilir? Diğer bir deyişle, yeteri kadar şiddeti nasıl uygulayabilirsiniz?
Bu ve benzeri sorulara sağlıklı cevap verebilmek için, öncelikle, teknik anlamdaki şiddet kavramının gerçekte ne olduğunu anlamamız gerekir. Defalarca MR OLYMPIA unvanını kazanmış olan ünlü vücutçu Ronnie Coleman, konuya şöyle bir giriş yapıyor: “Öyle görünüyor ki şiddet kavramının idman sonunda ya da bir setin sonunda sizi bekleyen bir şey olduğunu düşünüyorsunuz.” Ve ilave ediyor: “Böyle zannediyorsanız, yanılıyorsunuz demektir.”
Şiddet, idmanın amacı yahut hedefi değildir. Sadece, hedefe ulaşmak için kullanılan çeşitli aletlerden biridir. “Şiddet kavramını antrenmanlarınız için daha ziyade motivasyon, bir isteklilik hali ya da frekansı şeklinde düşünün,” diyor başka bir ünlü ağırlıkçı… Daha açık bir ifadeyle, idmana başlamadan çok önce sporcunun zihni içinde üretilmesi gerekir. Spor salonuna gitmeden önce, şiddetinizi bir ATEŞLİLİK noktasına yükseltmemişseniz, bunun anlamı, idman için hazır olmadığınızdır. Yani idmanda, mesela, kullanabileceğiniz en ağır ağırlıkla çalışamayacaksınız yahut en yüksek performansınız ile koşamayacaksınız demektir.
İdman şiddeti oluşturmak için uygulanabilecek en iyi tekniklerden biri, antrenman günü içinde dingin bir zaman bulup, gözlerinizi kapatarak, yapacağınız her ağırlık setinin her tekrarını gözleriniz önünde canlandırmaktır. Halter barını kavrayışınızı, kasların kasılmasını, ağırlığın yarattığı STRESİ ve muvaffakiyetsizlik noktasına erişirken kaslarınızdaki YANMAYI (burn) evvelce yani idmana başlamadan hissedebilmelisiniz. Sonrası daha kolaydır: Spor salonuna girdiğinizde, bu SANAL deneyimi, gerçek biçimde tekrarlamaya artık hazırsınızdır.
YANMA tabirini kullandık da… Farklı adale gruplarının farklı tür yanmalar oluşturduğunun da farkında olmak gerekir. Bir yanma hissi, illaki diğerinden daha iyidir diye bir kural olmadığı gibi; yanma hissi oluşan bir adale, bu hissin oluşmadığı bir adaleden illaki daha hızlı gelişecek diye de bir kural yoktur. Yanma hissi çeşitli faktörlerle ilişkilendirilebilir. Bu, adalelerin yeterli kondisyon düzeyinde olup olmadığı ile de ilgilidir. İyi kondisyona sahip bir adalede tam bir yanma hissi de oluşmayabilir.
Sonuç olarak, yanma hissi elde etmek için çalışmamak; muvaffakiyetsizlik noktasına erişebilmek için daha ağır ağırlıklar kullanmaya gayret etmek en iyi strateji olabilir….
17 Mayıs 2024