Bel ağrısı
Dünya insanının hemen hemen yüzde 80 kadarının ömrünün en az bir döneminde BEL AĞRISI sorunundan mustarip olmuş olduğu rapor ediliyor. Tıbben başka bir nedene bağlanmadıkça, bel ağrısı çoğu zaman HAREKETSİZLİKTEN kaynaklanıyor.
Diğer taraftan, en hareketli bireyler olarak bilinen SPORCULARDA da bel bölgesindeki kasların eksik çalıştırıldığı gözlemlenebiliyor. MEKİK egzersizi çalışmanın, bel bölgesini tam manasıyla çalıştırmak açısından yeterli olmadığını da hemen ilave edelim.
Oysa akla gelebilecek hemen hemen tüm sporlar için, bel bölgesi kasları son derece büyük önem arz eder. Hele vücut geliştirme sporunda çok önemlidir. Yine de bazı vücutçular sadece mide kaslarına önem vermektedir. Alt sırt bölgesi ise kimi zaman ihmal edilmektedir. Bir vücutçu SIRTTAN bahsettiğinde çoğu zaman ÜST SIRT bölgesi kastedilir. Oysa ALT SIRT bölgesi de her şekilde eşit derecede önemlidir.
Önemlidir, çünkü (alt) sırt bölgesi sakatlanmalarını ve bel ağrısını önlemenin anahtarı, ERECTOR SPİNEA adı verilen alt sırt bölgesi kaslarının iyi çalıştırılmasındadır. Mide kasları, güçlü sırt için önemlidir. Ama mide egzersizleri, alt sırt bölgesi kaslarını pek güçlendirmez. Ayrı şekilde çalışılmalıdır.
Vücudun “orta bölümü” eğer kuvvetli olursa, golf sporundan tenise vs. hemen hemen tüm sporlarda alt ve üst vücudun maksimum performansı sağlaması mümkün olur. Örneğin egzersizlerin kralı olarak bilinen ÇÖMELME (squat) egzersizini ele alalım. Bu harekette başarı için sadece bacak kaslarının güçlü olması yetmez, orta bölüm kaslarının da yeteri derecede kuvvetli olması gerekir.
Mesela yükseğe zıplamayı gerektiren sporlarda da eğer vücudun bu bölgesi yeteri kadar kuvvetli değilse, birey vücudunun maksimum potansiyeline erişemez… Vücudun bu bölümündeki kaslar, aynı zamanda, ATMA ve VURMA kuvveti üretmede de önemli rol oynar. Örneğin KARATE ve benzeri sporlarda yumruk atmak için gereken toplam kuvvetin önemli bir bölümü “orta vücut bölgesi kasları” tarafından üretilir. Yahut YÜZME sporunu ele alalım. Su içindeki bacak hareketlerinin en etkili olabilmesi, orta vücut bölgesi kaslarınca sağlanır. Örnekler çoğaltılabilir.
* * *
Görüldüğü üzere, vücudun orta bölgesi kaslarını en sağlıklı hale getirmek için sadece mekik ya da çakı gibi basit egzersizler yeterli olmayabiliyor. Bu bölgenin en İŞLEVSEL biçimde yani çok çeşitli açılardan ve çok çeşitli egzersiz programları ile çalıştırılması gerekiyor.
Vücut geliştirme programlarında kullanılan egzersizler, çoğu zaman, günlük hareketler için gerekli kas kuvvetini geliştirmede yetersiz kalabiliyor. İdmanın İŞLEVSEL diye tanımlanabilmesi için, kullanılan egzersizlerin kasları gün içinde ve ayrıca hedef sporda kullanıldığı biçimde çalıştırması da gerekiyor.
Uzun lafın kısası, bel ağrısı sorunu yaşamamak için tüm sporculara işlevsel idman yapmayı öneririz. Sporcu olmayan dostlara da yaşamlarına işlevsel biçimde spor hareketliliği getirmelerini salık veririz.
13 Mart 2024