Meyvelerin önemi

Seneler öncesiydi… Gazetelerin sağlık sayfalarını dikkatle takip ediyordum. Pek çok “uzman görüşü” falan… Bu arada, MEYVELER hakkındaki her türlü kupürü de kesip dosyalamaya başlamıştım. İleride, BESLENME hakkında yazacak olduğum kitap için kullanmak üzere…

Bu makalelerde, hangi meyvenin hangi sağlık durumu için elverişli ve faydalı olduğu anlatılıyordu çoğunlukla… Her ayrı meyvenin, pek çok ayrı sağlık sorununa iyi geldiği anlatılıyordu… Ya kanserin bazı türlerine iyi geliyor ya kalp hastalıklarını önlüyor yahut da mide-barsak sorunlarını iyileştiriyorlardı, vs. vs.

Üç beş ay sonra bir baktım, bizim klasör “meyve makaleleri” ile dolup taşmaya başlamış. Sağlığa iyi etki etmediği söylenen bir meyve de yok gibi… Bende jeton düştü ve anladım ki meyveler insan sağlığı için vazgeçilmezdir. Bundan sonra da meyvelere dair gazete kupürü toplama işinden vazgeçtim, hatta bu tür makaleleri bu tarihten sonra okumadım bile… Nasıl olsa ana fikir önceden belliydi…

Kimi eski Tasavvuf ehli kişilerin, “İnsan vücudu (sadece) meyvelerle beslenmek üzere dizayn olmuştur(!)” şeklindeki tespitlerini de aklımda bulundurarak, spor performansını arttırmak isteyen atletlere diyetlerini meyvelerle zenginleştirmelerini öneriyorum artık. Tabii bu yazdıklarımızdan, “sadece meyve ile beslenilmeli” neticesi de çıkmaz. Çıkmaz çünkü, beslenmede ESAS olan, ALIŞKANLIKLARIN devam ettirilmesidir. Diğer bir deyişle, alışmış olduğunuz rejimi ani biçimde değiştirirseniz, bunun astarı yüzünden pahalıya gelir. Yeni başladığınız rejim ne kadar iyi olursa olsun, vücudunuz buna hemen adapte olamaz, çünkü evvelce adapte olmuş olduğu eski alışkanlıkları gizlice talep edecektir.

Bu sebeple, beslenme rejimleri değiştirilirken, uygulama TEDRİCİ bir üslup içinde olmalıdır. O halde evvelce meyveler açısından kıt bir diyet takip etmiş olanlar, diyetlerindeki meyve yüzdesini yavaş yavaş arttırmalı, böylece vücuda daha rahat adapte olma şansı tanınmalıdır.

Eski pehlivanların bir oturuşta bir KÜFE üzüm yediğini bilir misiniz?

Diyeceksiniz ki “Bu kadar üzümün çöpünü ayıklamak bile büyük zaman alır…”

Ne ayıklaması canım, ayıklamadan yani sapıyla çöpüyle yiyorlardı(!)

ŞEKER kavramından hoşlanmayanlara da meyvelerdeki şeker türünün farklı olduğunu hatırlatmak isteriz. Meyvelerdeki şeker, sağlıklı insan vücudu ve tabii sporcular için gayet iyi bir YAKITTIR.

Kimi atletler de hiç meyve yemeseler de sportif performanslarının yüksek olduğunu söyleyebilir. Doğrudur da… Lakin buna cevaben hemen şunu ilave etmek isteriz: Eğer meyve ağırlıklı beslenseler, sportif performansları kesinlikle daha iyi olur…

Sonuç olarak, iyi sporcu olmak isteyenler, diyetlerine BOL BOL meyve ilave etmeyi ihmal etmemelidir. Bu durum, zamanla alışkanlık halini alacaktır ve bu alışkanlığın SAĞLIK açısından diğer pek çok ilave faydaları da vardır…

3 Ekim 2024

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *