BENCH PRESS ve şınav

YARATICILIK nedir? Pek çok tanımı olabilir elbette. Bunlardan biri “Tabiata serpiştirilmiş formülleri fark edebilmektir,” basitçe… Ve yaratıcılık, belli prensipleri ihlal etmemek şartıyla tabii, sadece HAYAL GÜCÜ ile sınırlıdır…

Zaman zaman yeni şeyleri fark ederken “Bunu evvelce nasıl oldu da düşünmedim” dediği de olur insanın. Bu derece basittir aslında… Sporda da benzer bir durum söz konusudur. Bir kitabı lalettayin karıştırırken sayfalardan birinde “İyi BENCH PRESS için her gün şınav” cümlesini gördüğümde bunları düşündüm ve bir an içinde, aşağıda anlatacağım formül bütünü gözümün önünde canlanıverdi.

Bir göğüs bölgesi egzersizi olan BENCH PRESS’i çalıştığınız gün, göğüs egzersizlerini hemen takiben şınav yapmalı ve seansı bu şekilde, iyice terlemiş ve yorulmuş olarak tamamlamalısınız. Peki, iyi de diğer adale gruplarını çalıştığınızda şınavı programa nasıl yerleştirmelisiniz ve daha önemlisi, şınavın şiddeti nasıl olmalı? Diğer bir deyişle, şınavı her gün aynı zorluk derecesinde mi çalışmalısınız?

Bu tür bir düzenleme için pek çok alternatif söz konusu olabilir ve bu alternatiflerin sayısı, emin olunuz, hayal gücünüzle sınırlı… Örneklerden biri şöyle olabilir:

Şiddetli bir göğüs idmanı sonunda üç dört set maksimum tekrarlı şınav uygulayın. Şınavın zorluk derecesini de hareketi iki sehpa arasında yaparak ve ayaklarınızı daha yüksek bir yere koyarak devamlı değiştirmeyi unutmayın.

Ertesi günkü idmanınızın “bacak” olduğunu varsayalım. Bu idmanın yarattığı yorgunluğu atacak kadar süre geçtikten sonra, mesela beş altı saat kadar sonra akşamüzeri üç dört set maksimum şınav idmanına daha girin. Bir sonraki gün ise artık şınavın şiddetini tedricen azaltmalısınız. Dört ya da altı set, ancak maksimum tekrar sayısından bir miktar daha az çalışın. Dördüncü gün şiddeti biraz daha azaltın. Daha sonraki gün ise şiddeti bu sefer tedricen arttırın.

Burada işin PÜF noktası, şınavda uygulayacağınız şiddetin devamlı değişmesi ve bu suretle şınav idmanının zorluk derecesinin devamlı DALGALANMASIDIR.

Şınav set sayılarını arttırıp azaltmak, egzersizi yapış şeklini devamlı değiştirmek (mesela iki sehpa arasında ve/veya ayaklar yukarıda vs.), set arası dinlenme sürelerini düzenli biçimde değiştirmek vs. elinizdeki aletlerden sadece birkaçıdır.

Unutmayın!

Her şey hayal gücünüz ile sınırlı…

Bir işte başarılı olmak için mutlaka yaratıcılık gerekir. Yaratıcılık için de esas olan hayal gücü becerisidir…

10 Temmuz 2024

Similar Posts