Mental training
İyi atlet ile BÜYÜK atlet arasındaki fark nedir? Arada ince bir çizgi vardır ve ne enteresandır ki bu çizgi, pek çok gizem, muamma hatta sır barındırır… Bu gizem ve sır perdesini aralamak ve ardındaki gerçekleri deşifre etmek için UYGULAMA ve PERFORMANSIN sistematik biçimde sorgulanması gereklidir.
Sporda performansın ve başarının fiziksel olduğu kadar DÜŞÜNSEL olduğu çoğu kişilerce iyi bilinir. Müsabakanın derinlemesine bir fizyolojisi olduğu kadar, düşünsel yani MENTAL hazırlığın da fiziki yapı üstünde etkisi vardır. Bu etki o derece geniş ve kapsamlıdır ki ilmine nüfuz ettikçe ŞOK olursunuz.
Üst düzey müsabaka için MENTAL anlamda hazır olmak, fiziksel anlamda en iyi form düzeyinde olmak kadar önemlidir.
Sporunuzla ilgili olarak fiziksel anlamda SIKI çalışıyorsanız, MENTAL olarak da SIKI çalışmak zorundasınız. Peki düşünsel anlamdaki İDMAN nasıl icra edilir? Nasıl ki fiziksel idmanın belli rehber metotları vardır, MENTAL idmanın da rehber metotları olmalıdır ve vardır da…
Zirve yapan bir performans için, evet, çeşitli MENTAL metotlar vardır.
Hangi sporla uğraştığınıza yahut müsabaka düzeyinizin ne olduğuna bakmaksızın, MENTAL uygulama, “zirve performans” elde etmenize yardımcı olabilir. TASVİR yani BETİMLEME ve “göz önünde canlandırma” yani VISUALIZATION yoluyla yapılan düşünsel uygulamalar kullanmak, önünüzdeki atletik mücadele her ne olursa olsun vereceğiniz cevabı daha iyi hale getirmenize imkan yaratacaktır.
Bazı atletler optimum düşünsel hazırlık için özel ve kişisel formüllere ihtiyaç duyabilir. Ancak bununla beraber, hepimizin takip edebileceği belli temel hususlar vardır. Örneğin, bir müsabaka öncesinde doğru nefes alıp-verme ve relaks olma (rahatlama) zorunludur. Ayrıca bir GÜVEN duygusunun oluşturulmasının da atletik ön hazırlığın bir parçası olduğu bir gerçektir…
Bunların yanında, atletin belli amaç ve HEDEFLER oluşturması gereklidir. Bunun için de istikbale yönelik olarak sağlam bir PLANLAMA yapılması zorunludur. En sıradan olandan en üst düzeyde olan atlete kadar, amaçlar, mutlaka göz önünde canlandırılmalı, bu beceri zaman içinde edinilmelidir.
Atletin sözel birtakım replikleri olmalıdır. Buna MANTRA da denmektedir. Örneğin: “Durumum iyi(!)”, “İyi gidiyorum(!) gibi… Atlet aynı zamanda POZİTİFE odaklanmalıdır. Kişi kimi zaman kendi kendisinin en amansız düşmanına dönüşebilir. O halde atlet, düşünce ve duygularını negatife değil, pozitife dönüştürmeyi öğrenmelidir.
Hep idman yapmak ve relaks olmaktan uzak olmak OVERTRAINING hali ile sonuçlanır. İdman programlarında çok miktarda dinlenme dönemleri de yer almalıdır… Ayrıca “doğru gerilim düzeyinin” de tespit edilmesi lazımdır. Yani doğru zamanda relaks halinde kalmak önemlidir.
Rakibinizi de gayet iyi gözlemlemeniz gereklidir. Ayrıca, müsabakanın yapılacağı yeri de önceden incelemiş olmanızda büyük fayda vardır… Bunun kadar önemlisi, “doğru tekniği” gözünüzün önünde canlandırmanızdır. Kimi zaman bu betimleme de yeterli olmaz, bunu aynı zamanda HİSSETMENİZ gerekir.
Ekstrem şeylerle başa çıktığınızı da gözünüzün önünde canlandırmalısınız. Örneğin hava durumu ve benzer şartları da iyi hissetmeniz gerekir… BASKI altında serinkanlılığınızı korumayı ve sürdürmeyi de bilmeli, bunun için düşünsel egzersizler yapmalısınız. Duygularınız sizin için iş görsün, rakipleriniz için değil…
Ve ayrıca kendinizi KAZANIRKEN görün, gözünüzde böyle canlandırın… Örneğin bu, sizin, finiş çizgisini geçtiğinizi konu alan bir düşünsel imaj olabilir. Şunu unutmayın, şampiyon sporcu yani BÜYÜK atlet, kendi zihni içinde, hiçbir yarışmayı kaybetmez…
2 Ekim 2024