Yüzme
“Antrenörüm yüzmeme izin vermiyor,” diyordu genç güreşçi. Çünkü bu iki egzersiz türü farklı nitelikteymiş…
Buna cevaben ancak “Ne CEHALET(!)” denilebilir.
Yüzme egzersizi, sporcunun aşırı zorlanmalar sebebiyle yorgun düşmüş eklemlerine faydalı olacaktır. Mafsallardaki aşırı yorgunluğun bertaraf edilmesine yardımcı olacaktır.
YÜZME bir temel spordur ve branşı her ne olursa olsun, her sporcunun programına alması gereken bir egzersizdir.
“Peki, ne süre ile bu egzersize çalışmalıyız?” diyecek olursanız. Bize soracak olursanız, yaz aylarının tamamını bu egzersize ayırmanızda fayda olur. İstisnasız her gün… Açık havada, deniz suyu ile temas ayrıca vücutta biriken negatif enerjinin DEŞARJ edilmesine de faydalı olacaktır. Bilindiği üzere, vücutta biriken NEGATİF enerji yorgunluk hissine neden olur.
Ancak bu deşarjın gerçekleşmesi birkaç dakikalık bir iş değildir. Uzun süre suda kalmayı gerektirir. Ne kadar çok suda kalırsanız, o derece fazla olumsuz enerjiden de kurtulursunuz. Bu bir…
Uzun bir idman sezonunu geride bırakmış bir AĞIRLIKÇI ya da GÜREŞÇİ olduğunuzu varsayalım. Mayıs ayının üçüncü haftası, temel branşınıza ilişkin tüm idman aktivitelerine son verdiniz. En az iki hafta hiçbir spor aktivitesinde bulunmadan dinlenin. Haziran ayının ilk haftasında da suya girin. Tüm haziran boyunca günde 6 saat ortalama bir tempo ile yüzün. Sabah 06:00 ila 08:00 arası birinci seans; 12:00 ila 14:00 arası ikinci seans ve 20:00 ila 22:00 arası üçüncü seans için idealdir.
Temmuz ayına gelindiğinde, her gün yüzme seanslarından birinden sonra, fazla zorlayıcı olmayan ve birkaç setten oluşan “şınav, barfiks ve çökme” egzersizlerini programa alın. Bu arada zayıf bir adale grubunuz varsa, bu kaslara yönelik olarak da ılımlı ağırlıklarla ilave egzersizler yapabilirsiniz.
Yüzme seanslarına gelince… Haziran ayının başında daha hafif bir tempo ile 6 saati tamamlarken; artık tempoyu arttırabilir ve bazı İNTERVAL metotları uygulayabilirsiniz. Basitçe; 500 metre yavaş, 500 metre hızlı yüzebilir; 500 metre kral sitil ve 500 metre kurbağalama devam edebilirsiniz. Ayrıca bazı seanslarda EL PALETİ kullanabilir ve bazı seanslarda da belinize küçük bir sandalı bağlayıp çekerek yüzebilirsiniz… Diğer bir deyişle, su ile boğuşmalısınız… Yani idmana bir farklılık, çeşitlilik getirmelisiniz…
Ağustos ayı geldiğinde “şınav, barfiks ve çökme” egzersizlerini biraz arttırabilir ancak buna ilave olarak DÖNEMLEME prensipleri uygulayabilirsiniz. Yani 2 ila 3 hafta kadar idmanların şiddetini arttırıp bunu takiben 4’üncü hafta (süreyi değil) şiddeti azaltabilirsiniz. Eylül ayının ortalarına doğru deniz sezonu kapanırken, yüzme programınızın da sonuna geliyor olacaksınız. Eylül ayının 3’üncü ve 4’üncü haftalarını tamamen dinlenmeye ayırın yani hiçbir sportif faaliyette bulunmadan dinlenin.
Ekimin ilk haftası da spor salonunun yolunu tutun… Birkaç sezonda muazzam bir fark oluşmazsa, “Bu satırların yazarı da hiçbir şey bilmiyormuş,” deyin…
14 Temmuz 2024