24 saat kuralı

İnsan AÇ SUSUZ ne kadar süre yaşayabilir? Aslında bu soruya pek çok cevap verilebilir ve bu cevapların çoğu birbirinden farklı olabilir. Mesela ‘açlık grevlerinde’ haftalarca aç yaşayanlar vardır. Yahut ‘Hint fakiri’ diye bilinen bazı insanlar, haftalarla ifade edilebilecek derecede çok uzun süreler aç kalabilmektedir. Ancak bunlar bizim şimdiki konumuzun dışında… O halde, soruya bir ilavede bulunalım: “Vücut hiçbir zarar görmemek ve faaliyetlerinde de hiçbir aksama olmamak şartıyla, ne süre ‘aç susuz’ yaşanabilir?”

Bir kere, şu “Bol bol su için!” deyişini mercek altına almak gerekir. Buna dair en doğru kural, halk arasında da bilindiği ve söylendiği gibi, ancak SUSAYINCA su içmektir. Bunun dışında yani vücut talep etmedikçe su içmek, vücuda sadece gereksiz bir yük yüklemek olacaktır.

Peki, vücudun zarar görmesine sebep olmadan ve enerji düşüklüğü de yaşamadan ne kadar süre (aç ve) susuz yaşanabilir? Bu sorunun cevabı kesinlikle 24 SAATTİR. Bu süre bir tek dakika dahi aşıldığında, vücut hasar görmeye başlar… Örneğin, vücut geliştirme müsabakalarına hazırlanan vücutçular, deri altındaki suyu atmak için ve dolayısıyla kaslarının daha iyi görünmesi amacıyla, uzun süre su tüketimlerini sıfırlayabilmektedir. Bu noktada bilinmesi gereken, 24 saat boyunca su içmemenin vücuda bir zararı olmayabileceği, ancak, bu süre aşıldığında damarlarda bir ÇÖKME olacağıdır. Hal böyle olunca da kaslar daha iyi bir görüntü sergilemeyecek, aksine, görüntü yani yarışma hakemlerine yönelik sergilenen şov kötüleşecektir. Yani bir anlamda “Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan da olmak olasıdır.”

Vücut geliştirme sporu yarışmaları aynı zamanda bir ŞOV mahiyetindedir. Bu bağlamda, vücutçu arkadaşlara önerimiz, su alımlarını yarışmadan 24 saat önce kesmeleri ve yarışmanın hemen sonrasında da kaybettikleri sıvıyı YAVAŞ YAVAŞ yerine koymalarıdır. Burada “yavaş yavaş” ifadesinin önemi büyüktür. Uzun süre sudan mahrum kalmış bir bünyeye bir anda büyük miktarda su yüklemek de YANLIŞ olur. Kaybedilen sıvı TEDRİCEN yerine konmalıdır… Bu bağlamda, yarışma sonrasında da aniden su yüklemesi yapmak yerine, su tüketimini tedrici biçimde arttırarak normale dönmek daha sağlıklı olacaktır.

Peki, müsabaka öncesinde su alımını azaltmanın yani müsabakadan önceki o 24 saate hazırlanmanın NATÜREL bir yolu var mıdır? Bunun kanıtlanmış bir bilimsel yolu yok. Dolayısıyla, bu soruya verilmesi gereken cevap da su diyeti uygulayacak kişiden kişiye değişiklikler arz eder. Ayrıca bu konuda verilebilecek cevaplar, çoğunlukla kişisel deneyim neticesinde edinilmiş bilgiler çerçevesindedir.

Ancak genel anlamda şunlar söylenebilir. Müsabık bir vücutçu su tüketimini azaltma denemelerine yarışma gününden hemen önce değil, daha önceden başlamalıdır. Örneğin OFF SEASON’da bazı günler 24 saat su içmemek ve bu suretle vücudun vereceği tepkileri test etmek akla gelebilir. Ayrıca yarışma yaklaştıkça, 24 saatlik su perhizlerinden oluşan günlük denemeler de yapılabilir. Bu suretle sporcu hem vücudunun verebileceği tepkileri test etmiş hem de vücudunu susuz kalmaya alıştırmış olur. Bu, önemli bazı istatistiki veriler sağlayabilir.

Genel kural şudur: Vücut değişime daima TEDRİCEN adapte edilmelidir. Değişim ani ve beklenmedik biçimde olursa, sistem yani BÜNYE bir ŞOKA maruz kalır.

Bu konuya dair son olarak şunları belirtelim: TIP uzmanları, fazla bir süre aç ve susuz kalmanın YANLIŞ olacağında hemfikirdir. Sebep her ne olursa olsun, 24 saatten fazla SUSUZ kalmanın astarı yüzünden pahalı olacaktır. Bu konuda bazı kişisel deneyimler doğrultusunda tavsiyelerde bulunacak kişiler olabilir. Unutulmaması gereken, her bireyin bünyesinin farklı olduğu ve bu bağlamda vücudunun vereceği tepkilerin de haliyle farklı olacağıdır.

Spor idmanlarında DENEME-YANILMA metodu uygulamak ilmî bir yaklaşımdır. Müsabık sporculuk, üç beş aylık bir deneyim değildir. Seneler boyu edinilen tecrübeler ve istatistikler müsabıklığın önemli bir unsurudur. Son olarak, tekrarlayalım: Unutmayın; 24 saatten fazla susuz kalmak sağlık açısından zararlıdır…

27 Kasım 2024

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *