Çift set çalışma prensibi

Spor programı hazırlarken çoğu zaman HAYAL GÜCÜNÜZ ile sınırlısınız. Yeni ve farklı olanın arayışında olmalı ve bunları denemekten çekinmemelisiniz. Aslına bakacak olursanız, tüm icatlar da bu felsefe ile gerçekleştirilmiştir.

Sporda, idmanın şiddetini arttırmadıkça bir noktadan sonra ilerlemek mümkün olmuyor. İdmanların ŞİDDETİNİ arttırmak için de biliyorsunuz, çeşitli prensipler var. ÇİFT SET prensibi de bunlardan biri… Ancak bu prensip, diğer ŞİDDETLENDİRME prensiplerine oranla sıradan değil… Aksine birtakım üstünlükleri de var…

Ağırlık çalışmasına başlayan kişilere SET prensibi ile çalışmak öğretilir. 100 yıl kadar önce, dönemin kuvvetli adamları tarafından geliştirilmiş ya da keşfedilmiştir diyelim… SET prensibi, standart uygulamadır… Sonra da şiddeti arttırmak için, aralarında “çift set” prensibinin de bulunduğu bazı prensipler öğretilir. Diğer bir deyişle, set usulü çalışmak standart uygulama ve buna diğer prensipleri ilave etmek opsiyoneldir yani tercihe bağlıdır…

Peki, ÇİFT SET prensibini standart uygulama olarak uygulayın desek ne dersiniz? Yani daima çift set çalışmayı ve yeri gelince set usulüne dönmeyi veyahut diğer şiddetlendirme prensiplerini programa almayı kastediyoruz…

O halde, göğüs kasları için bir çift set programı düşünelim:

Düz sıraya uzanarak dambıl yana açış ve yine düz sırada dambıl pres egzersizleri ilk çift set olsun. Burada ana fikir, ağırlıkları yere bırakmadan, yani birinci hareketin 8 ila 10 tekrarını tamamladıktan HEMEN sonra pres hareketine geçmektir.

İkinci çift set için eğik sırada dambıl yana açış ve eğik sırada dambıl pres egzersizlerini düşünelim. Bu çift sette de ana fikir aynıdır. Ağırlıkları yere bırakmadan, hemen ikinci harekete geçmek…

Üçüncü çift set BENCH PRESS ve mesela ŞINAV olabilir.

Veyahut bir alternatif olarak; birinci çift sette düz sırada dambıl yana açış ve eğik sırada dambıl pres egzersizlerini çalışırken; ikinci çift set için eğik sırada dambıl yana açış ve düz sırada dambıl pres uygulayabilirsiniz. Bunlarda ana fikir, ağırlıkları elden bırakmadan sonraki sete geçmektir. Çift set sona erdikten sonra, elbette, bir ya da bir buçuk dakika kadar ara verilecektir.

Şimdi de işin içine biraz TEKNOLOJİ katarak hayal gücümüzü zorlayalım:

Açısı devamlı değişen bir hidrolik sehpa ve ayağınızın altındaki bir pedal ile açıyı değiştirdiğinizi düşünün… Birinci tekrar yere paralel konumda yapılacak ve her birkaç tekrarda bir açı biraz arttırılacaktır.

Şunu unutmayın ki tarihte tüm keşifler ve icatlar hayal gücü ve cesaret bileşkesi ile başarılmıştır. En az uygulanan taktiği en başarılı biçimde hayata geçiren de çoğu zaman hem de açık ara farkla kazanmıştır.

14 Temmuz 2024

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *