Yüzme kasları yumuşatır mı?

“Bütün yaz yüzmüşsün, kasların yumuşamış,” diyordu antrenörü… Müsabakadan sonra ağırlık çalışmaya bir süre için ara vermiş ve dinlenmek üzere yazlığına gitmişti. Pırıl pırıl güneş, sıcak hava, enfes bir kumsal ve bunlara eşlik eden masmavi bir deniz… Yüzmemek mümkün müydü? Hem de uzun uzun… O da öyle yapmış, tüm yaz sezonu boyunca her gün düzenli biçimde, saatlerce YÜZMÜŞTÜ… Buna ilave olarak, fazla yoğun olmamakla beraber, sadece barfiks çalışmış ve şınav çekmişti. Bazı basit dumbell hareketlerine ilave olarak, arada sırada da biraz koşu idmanı yapmıştı… Bunda amaç, form düzeyini fazla yitirmemek ve bu suretle, sonraki sezon ağırlık çalışmak üzere spor salonuna döndüğünde adaptasyon zorluğu çekmemekti…

Gerçi antrenöre cevap vermemişti. Lakin antrenör, durumu kesinlikle yanlış yorumlamıştı. Bunu iyi biliyordu. Evet, doğru, kasları yumuşamıştı. Ama bu yumuşama, eski form düzeyine göre idi. Yumuşamadaki asıl sebepse, müsabaka sonrasında eskisi gibi ağırlık çalışmayı kesmiş olmasıydı. Bu bir…

Peki, ya düzenli yüzme egzersizinin etkisi? Hele bir de günde saatlerce olunca?

Antrenörün yorumunun yanlış olan kısmı bu noktaya dayanıyordu… Yüzme, kaslarını hakikaten yumuşatmış mıydı yoksa ağırlık idmanını kesmek sebebiyle oluşan yumuşamayı YAVAŞLATMIŞ mıydı?

Bunu izah için şöyle düşünelim: Hiçbir ağırlık çalışması tecrübesi olmasaydı da doğrudan yüzme egzersizine başlasaydı, ne olacaktı? Kasları antrenmansız olduğu döneme oranla daha da mı yumuşayacaktı yoksa bir miktar doku sıkışması ve buna bağlı olarak, ağırlık çalışıldığında olduğu kadar olmasa da neticede kaslarda belli bir oranda bir sertleşme mi vuku bulacaktı?

“Elbette ikinci durum vuku bulacaktı(!)” demiş olduğunuzu duyar gibiyim…

O halde, örneğimize geri dönelim… MÜSABIK vücutçunun kasları, yüzme egzersizi sebebiyle değil, dinlenme gayesiyle ağır idmana ara vermiş olmasından dolayı bir miktar yumuşamış ve ölçü kaybetmişti. Diğer taraftan, yüzme, kaslarını yumuşatmamış aksine belli oranda adale sertliğini korumasını sağlamıştı. Açıkçası, eğer yaz aylarında yüzme egzersizine çalışmamış olsaydı, adaleleri sertliğini çok çok daha fazla kaybedecekti.

Netice olarak, yüzme egzersizinin bu vücutçuya zararı olmamış, aksine, bir sonraki sezona daha hazırlıklı biçimde başlamasını sağlamıştı. Elbette, ağırlık çalışmaları ve yüzme egzersizi, kasları farklı biçimlerde çalıştırıyor ve etkiliyordu. Ama bu birbirinden çok farklı iki spor dalının idmanı, birbirini olumsuz etkilemiyor, aksine, birbiri için olumlu potansiyel oluşturuyordu.

Mesela, ünlü vücutçu Arnold Schwarzenegger, biyografisinde, sadece off-season’da değil, MÜSABAKA dönemlerinde de okyanus kıyısında yani açık havada uzun YÜZME idmanları yaptığını anlatıyor.

Yüzme kendi başına bir spor dalı. Evet… Amma velakin aynı atletizm ve koşu için olduğu gibi, aynı zamanda, diğer pek çok spor dalı için bir TEMEL egzersiz de teşkil ediyor. Hangi spor dalı ile uğraşıyor olursanız olun, karateden haltere, tenisten güreşe, jimnastikten masa tenisine vs. programınıza düzenli biçimde yüzme egzersizi ilave etmeyi de ihmal etmeyin. Bu, sadece spor performansınızı arttırmakla kalmaz, aynı zamanda SAKATLANMA ve hatta SÜRANTRENE olma riskinizi de azaltır. “Yüzme, bireysel kuvvet sporlarına ters bir egzersizdir,” gibisinden, uydurma SAFSATALARI da zihninizden atın.

Makaleyi şu tespit ile bitirelim: Yüzme egzersizi, ağırlık çalışmasında olduğu kadar olmasa da adaleleri kesinlikle SIKILAŞTIRIR ve hatta adalelerin belli bir oranda sertlik kazanmasına da yardımcı olur…

27 Eylül 2024

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *