Meyveler

Meyve, eski Türk pehlivanlarının diyetinde önemli bir yere sahipti… Yemek üstü bir KÜFE üzüm yedikleri söylenir. Kanımızca, doğru oranda meyve diyet içine yerleştirilmedikçe, sporcunun maksimum kişisel potansiyeline ulaşması da zordur.

Ancak bu noktada karşımıza bir sorun çıkmaktadır. Toplum olarak, doğduğumuz ve normal beslenmeye başladığımız günlerden itibaren, kendimizi, MEYVE tüketmeye alıştırmıyoruz. Bu (olumsuz) uygulama yıllar boyu devam edince de olumsuz bir “alışkanlığa” dönüşüyor. 15 ila 20 yaşına geldikten sonra da bu alışkanlığı değiştirmek zor oluyor. Çünkü sadece damak tadı algımız değil, vücut sistemimiz de meyvelerden hoşlanmayan bir nitelik kazanmış oluyor.

Peki, bu olumsuz alışkanlığı tersine çevirmek mümkün mü?

Cevap aslında “hem evet” “hem de hayır”.

Evet… çünkü bazı metotlarla bu olumsuz alışkanlığı belli bir ölçüde olumluya çevirmek mümkün.

Hayır… çünkü alışkanlık bir kere oluştu mu bunu kökten değiştirmek imkansızdır. Diğer bir deyişle, olumsuz alışkanlığı değiştirmenin maliyeti, olumlu getirileri aşabilir.

O halde, bir orta yol bulunmalıdır. Uzun bir dönem meyve tüketmeden yaşamışsanız, diyet biçiminizi değiştirmeye karar verdiğiniz günden itibaren, ani bir değişiklik yapmak yerine, TEDRİCİ bir geçiş planı uygulamaya koymak daha akılcı olabilir. Bu suretle, meyvesiz beslenmeye alışmış olan vücut, yavaş yavaş yeni bir sistemi benimseme mücadelesi verecektir.

Kişisel görüşümüz, insan vücudunun meyve ile beslenmek üzere yaratılmış olduğudur. Ama başından itibaren kendimizi meyve yememeye alıştırmış olduğumuzdan, ileriki yaşlarda komple bir beslenme rejimi değişikliğinin astarı yüzünden pahalı olacaktır.

Yine de sporcu beslenmesinde meyvelerin önemini inkar edemeyiz. Taze mevsim meyvelerini belirli bir oranda diyete ilave etmek zaruridir.

Uygulanabilecek program şöyle olabilir: Diyetinizde meyvelere ağırlık verme kararı aldığınızda, meyve tüketmeye minimum düzeyde başlayın ve diyetinizdeki meyve oranını birkaç sene içinde tedrici arttırışlarla ideal orana çıkarın.

Belirtmekte fayda var… Alışkanlığımız az meyve tüketmek şeklinde olduğu için, meyve yoğun bir diyet de verimli olmayacaktır. Amma velakin diyetteki meyve oranını ideal bir yüzdeye çıkarmak da spor performansı maksimizasyonu açısından zorunludur.

Diğer taraftan, çocukluğumuzdaki alışkanlıklarımız da önem arz eder. Örneğin, çocukken meyve ağırlıklı bir diyet uyguladık mı? Yoksa günlük diyetimiz protein ağırlıklı mıydı? Bu tür soruların cevabını, en kolay, ebeveynlerden alabiliriz. Aile büyüklerinize bu hususlarda sorular sorun ve beslenme alışkanlıklarınızın hangi yaşlarda başlamış olduğunu tespit etmeye çalışın. Bunu takiben de tedrici biçimde meyve yemeye ağırlık verin.

4 Temmuz 2024

Similar Posts