Mind gym & mind power

MIND GYM & MIND POWER

SPOR PSİKOLOJİSİ yani AKADEMİK bir konu üstüne yazı yazmayı bir kenara koyun, bu konuya dair fikir beyan etmek bile zor hatta İDDİALI bir iş… Lakin bizim burada yapacak olduğumuz, akademik bir çalışma oluşturmaktan ziyade, PRATİĞE yönelik bilgiler aktarmak…

Mesela idman öncesi DÜŞÜNSEL hazırlık nasıl olmalı? İdman esnasında sporcunun ruh hali, ideal neticeler için, hangi merkezde olmalı? Yahut “spor yaralanmaları” oluşmaması için sporcunun nasıl bir düşünsel BÜTÜNLÜK içinde olması gerekir? Spor yaralanmaları nasıl vuku bulur mesela?

Biz burada bu ve benzeri sorulara cevap ararken, akademik izah yollarına sapmadan, konu hakkında evvelce düşünmemiş sıradan insanları bazı konularda “uyandırmayı” yahut bu konulara dair bir FARKINDALIK yaratmayı hedefleyeceğiz.

Akademi çoğu zaman hadiseleri izah ederken, sıradan insanın anlayacağı bir lisan kullanmayabiliyor. Haliyle akademi ve sıradan insan arasında bir boşluk oluşmuş oluyor ve dolayısıyla sıradan insan ilmî bilgiyi günlük yaşamında kullanamayabiliyor… İşte burada yapmak istediğimiz, bu boşluğu tamamlamak yani İLMÎ izahlarla pratik uygulamayı buluşturmaya çalışmak… Yani bir nevi ARACILIK yapmak… Aradaki eksikliği, bir zincir baklası ilave ederek tamamlamak…

Sporda ve aslında her konuda da bu böyle ya, ilerlemek için bunu bir YAŞAM BİÇİMİ haline getirmek gerekiyor. O halde, gün içinde hangi DÜŞÜNSEL frekansta olmak gerekir ki spor salonuna gittiğimizde azami verimi oluşturabilelim? Ya da spor salonundan içeri girince yapmamız gerekenler sırasıyla yani adım-adım neler? Hemen eşofmanları giyinip idman sahasına mı dalmalıyız yoksa kısa bir süre bir kenara çekilip TEFEKKÜR etmek suretiyle düşünsel frekansımıza bir ince ayar mı yapmalıyız?

OLİMPİK sporculara tavsiye edilen en önemli öneri nedir, biliyor musunuz? “Sadece kontrol edebilecekleri faktörlere odaklanmaları ve kontrol edemeyecekleri faktörleri de dikkate almamaları yani yok saymaları(!)”

Bu kısa öneriyi şöyle bir irdelemenizi öneririz… Hemen olmasa da belli bir zaman içinde, “ne denmek istendiğini,” çok daha iyi idrak edeceğinizden eminim…

Eski sporculardan biri şöyle diyordu: “Derme çatma olsa da ve hatta ter-küf kokuyor olsa da sporcuların tüm gayretlerini ortaya koyarak çalıştıkları bir spor salonunu; çok lüks olmakla beraber SIKI idman yapılmayan bir salona tercih ederim(!)” Hem iyi sporcuydu hem de aydın bir insandı…

Peki, iyi de “sporcunun tüm gayretini ortaya koyabilmesi” için oynaması gereken zihinsel OYUNLAR neler olmalı?

INTERNET sitemizin spor psikolojisini mercek altına alacağımız bu bölümünde, idmanın fiziksel mücadele bölümündeki her şeyi doğru yaptığınızı mesela OVERTRAINIG yani SÜRANTRENE olma durumunda olmadığınızı varsayarak, GAZA nasıl basmanız gerektiğini anlatmaya çalışacak ve sizi amiyane tabirle “gaza getireceğiz.” Ve her seferinde “Hadi şu isteksizliği atın ve gidin spor salonuna, SIKI bir idman çıkarın,” diyeceğiz… Siz de halter barını çok çok daha sıkı kavrayacaksınız…

İşe yarayacağından emin olabilirsiniz…

9 Mart 2024  

Similar Posts