İstemeyi bilmek(!)
Saatli Maarif Takvimi’nde her gün için güzel ve özlü sözler var. Önemli kişilerin söylemiş olduğu sözler bunlar. Bir “tasavvuf ehli” şöyle söylemiş: “Her insanın nasibi, hayali kadardır.”
Evet, insan hayalleri ile vardır ve hayalleri ile yaşar. Kullanıyor olduğumuz tüm bu teknolojik imkanlar, Internet’ten cep telefonlarına, vs. bir zamanlar sadece hayaldi. Mesela JULES VERNE, “ay yolculuğunu” sadece hayal etmişti, değil mi?
EİNSTEİN da HAYALLERİ olan bir insandı. Ve pek çok insanlık hayalinin gerçekleşmesini mümkün kıldı, değil mi? Ve dünyanın gelmiş geçmiş en başarılı insanlarından biri oldu… Oysa okulda hiç başarılı bir öğrenci değildi… Demek ki meselelerden biri de standart kalıpların dışına çıkabilmek, evvelce yapılmamış şeyleri yapmaktır. Bu da önce bu tür şeyleri HAYAL etmeyle başlar…
Albert Einstein, “İsteyen yapar. Ama herkes isteyemez!” diyor. Üzerinde düşünülmesi, tefekkür edilmesi gereken önemli bir aforizmadır…
Yapabileceğiniz pek çok şey var. Ama bunları yapmayı “hakikaten” istiyor musunuz? Önce bu soruyu sormamız ve buna tutarlı cevaplar bulmamız gerekiyor.
Eski zamanlardan birinde “kör, fakir, kimsesiz” bir gariban dilenci varmış. Karda kışta aç susuz yaşar, önüne atılan üç beş kuruşla günü kurtarmaya çalışırmış. Günün birinde bir şeyh ile yolları kesişmiş. Şeyh, onun durumuna üzülmüş, sırtını sıvazlarken “Bir İSTEĞİN gerçekleşecek,” demiş.
Aradan yıllar geçmiş ve şeyh ile tekrar karşılaşmışlar. Şeyh biraz da şaşkınlık içinde “Sen hem kör hem fakir hem de kimsesizdin. Oysa şimdi gözlerin görüyor; kürkler içindesin, demek ki zengin olmuşsun ve ayrıca yanında da oğlun var,” demiş ve sormuş “Bu nasıl oldu?” “Senin sadece bir tek isteğin gerçekleşecekti. Üç isteğin gerçekleşmiş(!)” diye de ilave etmiş.
(Gariban) adam şu cevabı vermiş: “Ben yine sadece tek bir şey istedim. Dedim ki ‘Yüce Tanrı’m. Bana oğlumun altın tastan su içtiğini göster.’”
Kıssadan hisse:
Evet, isteyen yapar. Lakin tüm mesele, İSTEMEYİ BİLMEKTİR.
17 Ağustos 2024