Ekstra pump

PUMP İngilizce bir kelime… Ağırlık idmanı yapanların ve özellikle vücutçuların çok kullandığı bir tabir… Ama konuya geçmeden önce, bu eski kelimenin etimolojisine bakacağız. ETİMOLOJİ, kelimelerin tarihi kökenlerini ve anlamlarını araştıran ilim dalıdır.

PUMP 1400 ila 1500’lü yıllarda Almancada ve Hollanda dilinde “pompe” şeklinde, ayrıca muhtemelen İspanyolcada da “bomba” biçiminde kullanılmış kökeni bir hayli eskilere dayanan bir kelime…

İngilizcedeki günlük kullanımda farklı anlamlarda kullanılabiliyor. Mesela Amerikan İngilizcesinde “pumped” “bir konuda son derece heyecanlı olmak” anlamına gelebiliyor… Türkçe karşılığı ise bildiğiniz gibi, “pompalamak”, “sürekli üretmek”, “şişirmek” vs.

Vücut sporuna çalışanlar PUMP tabirini, belli bir adale grubunu çalıştırdıktan hemen sonra o bölgede oluşan dolgunluk halini ifade etmek için kullanıyorlar. Kaslarının iyi çalışmış olduğunu ifade etmek istediklerinde “pump elde ettim” derler; yahut kasların iyi çalışmamış olduğunu yani gerekli şişkinliği elde edemediklerini ifade için de “pump durumunun oluşmadığını” söylerler.

Zaman zaman soruyorlar: “İdman sonunda PUMP hali hissetmiyorum. Sebebi nedir yahut ne olabilir?”

Çok basit bir soru gibi görünse de cevabı son derece karmaşık bir analiz gerektiriyor.

Mesela karbonhidrat yüklemesini ne zaman yapmanız gerektiğini nereden biliyorsunuz? Bu durumda, örneğin, bir günlüğüne yapılacak bir KARBONHİDRAT yüklemesi yardımcı olabilir…

Yahut OVERTRAINING yani “haddinden fazla miktarda ve şiddette idman” durumu içinde misiniz? UYKU bozukluğunuz var mı? Kendinizi sebepsiz biçimde yorgun ve idmana karşı İSTEKSİZ hissediyor musunuz? Bu durumda, DÖNEMLEME TEKNİĞİ uygulamalarınızı gözden geçirmeniz gerekebilir.

OVERTRAINING işaretleri varsa, yani pump oluşmama sebebi bu ise, idmanın HACMİNİ yani miktarını ve ŞİDDETİNİ tekrar gözden geçirmeyi düşünmeli; AKTİF dinlenme tabir ettiğimiz dönemi bir miktar uzatmayı göz önünde bulundurmalısınız.

Bir olumsuzluğa dair çözüm arayışı içinde olunduğunda, bu ister iş yaşamında ister spor alanında olsun, basit de olsa öncelikle tüm işleyiş mekanizmasını gözümüzde canlandırmamız gerekiyor: İdman esnasında kaslarda oluşan şişkinlik hali ve hissi, kanın idmanın etkisiyle o bölgeye hücum etmesi ile vuku buluyor. O halde iyi bir PUMP etkisi için KANI kaslara pompalamak ve tabii sadece bu değil; aynı zamanda en azından MAKUL bir süre orada kalmasını sağlayarak dokuları beslemesine imkan sağlamak gerekiyor.

Diğer her türlü konunun yolunda olduğunu, yani overtraining hali vs. söz konusu olmadığını varsayarsak, aşağıda anlatacağımız tür bir strateji çözüm olabilir.

KOL kaslarınızda EKSTRA bir şişkinlik arayışı içindesiniz diyelim. Sıkı bir kol idmanı yaptınız. Aktiviteyi burada sonlandırmak yerine, şunu denemenizi tavsiye edebiliriz. HEMEN düz bir sehpa üstüne yüzükoyun uzanın. Çenenizi sehpa ucuna yasladıktan sonra, iki kolunuzu da serbest biçimde aşağı sarkıtın. Bir süre bu biçimde hareketsizce oyalanın. Birkaç dakika kadar kısa bir süre içinde, kollarınızda ekstra bir şişkinlik hissetmeniz çok olasıdır. Ancak bu uygulamanın ne süre olması gerektiği tartışma götürebilir. 3 ila 5 dakika yeterli olabileceği gibi, 20 dakika kadar uzun bir süre de iyi bir pump hissi yani “kas şişkinliği” için lazım olabilir. “DENEME-YANILMA” metodu uygulayarak kendiniz için en uygun süreyi tespit edebilirsiniz. Unutmayın: İlimde olmaz olmaz(!) Yapmanız gereken, hayal gücünüzü biraz zorlamaya çalışmaktan ibaret…

21 Temmuz 2024

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *