Overtraining ve spor yaralanmaları

Overtraining

Büyük sözlüklerde hatta TIP sözlüklerinde bile bulunmayan bir kelime… Yani sadece spora özgü bir terim… Ayrıca tıp çevrelerinde bile pek fazla bilinmeyen teknik bir tabir… Diğer taraftan, hakkında çok fazla şey bilinmeyen bir kavram… Yani “OVERTRAINING nedir?” dediğiniz zaman, alacağınız uzman cevaplarının dahi pek fazla tatminkar olamayabileceğini peşinen bilmelisiniz…

Sporda overtraining yani “sürantrene olma hali” spor hekimlerince bir HASTALIK olarak tanımlanıyor. Örneğin aynı “kolera” gibi bir hastalık. Hastalık deyince, mantık, tedavi yollarının olduğunu yahut olması gerektiğini söylüyor. Ancak ne yazık ki günümüzde tedavi yolları ilmen pek bilinmediği gibi, teşhisi de kimi zaman gayet zor olabiliyor. Oysa sporda çok karşılaşılan bir durumdur.

Konuya dair tüm derin ve ilmî tartışmalara karşın, ne olup ne olmadığı konusu ve neticede, nasıl önlenebileceği meselesi hâlâ somut bir tanıma oturtulamamıştır. Yani aşırı çalışma yani sürantrene olma halinin tam bir tanımlaması bile hâlâ yapılabilmiş değildir.

Genellikle haddinden fazla idman, haddinden fazla kısa bir zaman dilimine sıkıştırıldığında, sporcu bir süre sonra bir “duvara çarptığını” fark eder. Kuvvet ve dayanıklılıktaki artış KAYBOLUR ve daha sonra sportif performans yavaş yavaş azalmaya başlar. Ancak hemen belirtmek gerekir ki, sürantrene olma hali, tek başına yorgunluğun ötesindeki bir kavramdır. Örneğin duygusal boyutta değişimler yaşanır, genel bir “depresyon” hissi oluşabilir…

Sürantrene olma hali, çok sayıda faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilir. Zaten herhangi bir hadiseyi, bir tek faktörle izah etmek çoğu zaman yetersiz bir yaklaşımdır. Günümüzde pek çok olumsuzluk halinin daima birden çok sebepleri olabilir.

Sürantrene olma halinin birkaç hafta yahut bir iki ay içinde oluşabildiği söylenebilir. Belirtiler ortaya çıkmaya başladığında, sporcu, vücuduna tam anlamıyla yeterli dinlenme ve toparlanma imkanını vermezse, bir spor yaralanması ile bile karşı karşıya kalabilir. Sürantrene olma durumu, varlığından çok iyi haberdar olunabilse de sebepleri çok daha az bilinmekte ve çok daha az anlaşılmaktadır.

Şunu önemle vurgulamakta fayda vardır: İdman seanslarını kısa uyguladığınız, idman şiddetini düşük tuttuğunuz, dinlenmeye çok dikkat ettiğiniz, beslenmenizi ve gıda takviyesi programını titizlikle hazırlamış olduğunuz zamanlarda bile sürantrene OLABİLİRSİNİZ.

9 Mart 2024

Similar Posts