Yiğit babalar
Çocuklar ne şekilde spor yapmalı?
Bir kere, spora ne kadar erken yaşta başlarlarsa, o derece iyi… Bu suretle, spor, aynı zamanda bir alışkanlık yani YAŞAM BİÇİMİ halini de alacaktır ya da bu, daha kolaylıkla gerçekleşecektir.
İkincisi, en başlangıçta, belli bir spor dalına yönlendirmek yerine, çocuğa çeşitli spor ALTERNATİFLERİ sunmak gerekiyor. Diğer bir deyişle, örneğin devamlı basketbol antrenmanına götürmek yerine, diğer sporların da varlığından haberdar etmek lazım. Bunlardan birini seçmeyi de yine çocuğun kendisine bırakmak en doğrusu olacaktır.
Sporla tanışma döneminden sonra, çocuğa, “Sen şu sporu yapacaksın,” demek yerine; “Hangi spor dalını daha çok sevdin?” yahut “Hangi dala daha çok yetenekli olduğunu hissediyorsun?” diye sormak en doğrusu… Eski SSCB antrenörleri bu şekilde tavsiye ediyor.
Bu bağlamda, spora başlama yaşı 3 ila 5 kadar erken olmalı… Çocuklar zaten doğaları itibarıyla oyuna yani hareketli olmaya eğilimliler. Ancak oyun her ne kadar hareketli olmak demekse de tam manasıyla düzenli bir egzersiz değil. Oysa spor idmanları bir DÜZEN içerir, bu da çocukların hareketli olmaya daha süratli biçimde ADAPTE olmasını sağlayacaktır.
Kimi antrenörler, aslında iyi niyetle, çocukları daha en başından itibaren yüklü programlarla çalıştırmak istiyor. Bu, doğru değil. Bu suretle ancak çok yetenekli çocukları bulmak mümkün olabilir. Diğerleri ise bu nedenle spordan uzaklaşabilir. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa, çocuğun içgüdülerine güvenmek ve daha hafif idmana yöneltmek gerekir. Unutmayın, ilk başlangıçta, amaç ŞAMPİYON sporcu yetiştirmek değil(!) Mümkün mertebe çok sayıda çocuğun sporla tanışmasını ve DEVAM etmesini sağlamak… Şampiyon olmaya yetenekli çocukları bulmak da elbette önemli. Ama bu ikinci aşama… Yani sporu alışkanlık haline getirmiş olanlar arasından seçilmeleri gerekiyor.
Özetle tekrarlayacak olursak; çocuğu herhangi bir dalda uzmanlaşmaya yönlendirmeden önce, iyi bir ATLET olmasını sağlayın… Gerisi kendiliğinden ilerleyecektir…
O halde başlangıç programlarının HAFİF ve eğlenceye yönelik olması çok daha makul. Antrenmanın ŞİDDETİ ancak çocukta bir temel oluştuktan sonra yavaş yavaş yani TEDRİCEN arttırılmalıdır. Ancak bu aşamadan sonra, özel yetenekli olanlar ayrı bir idman sistemine tabi tutulmalıdır…
“Peki, ya ağırlık çalışması?” diyecek olursanız…
Gençler 13 ila 14 yaşından itibaren AĞIRLIK çalışmasına başlayabilir. Evvelce sporla tanışmış olan çocuğu, en az 6 ay boyunca, gün aşırı olmak şartıyla, haftada 3 gün ağırlık çalıştırdıktan sonra, daha zor idmanlara tabi tutmak mümkün. Tabii burada da antrenmanın zorluğunu hızlı biçimde arttırmak yerine, TEDRİCİ biçimde şiddetlendirmek tavsiye edilen durumdur…
* * *
Spor BİLİNCİ, çok bahsedilen bir kavramdır. Yani spor yapacak kişinin bu bilinci kazanması, ideal durum olarak kabul edilir. Hakiki anlamda spora yönelme, bunu takiben vuku bulur… Tamam… Amma velakin 3 ila 5 yaşındaki hangi çocuktan özellikle bu konuda BİLİNÇLİ olmayı bekleyebilirsiniz?
Demek ki bu bilinçli olmak, küçük çocuklardan ziyade, EBEVEYNLERİN vazifesidir. Çocuk özellikle erken yaşlarda kendi kendine spora yönel(e)mez. Onu, ebeveyni yönlendirir. O halde, özellikle spor konusunda BİLİNÇLİ olmak öncelikle ebeveynden beklenen bir durumdur. Yönlendirici olan ebeveyndir ve çocuğun başarısının arka planında daima YİĞİT ebeveynler olacaktır…
7 Mart 2024