Yiğit babalara SPOR yakışır

40’lı bir şeyler… Yahut 50’li bir şeyler… Yani yaşlanıyoruz…

40 yaş üstü nüfus da gittikçe artıyor. İnsan ömrünün bu bölümü ORTA YAŞ olarak adlandırılıyor. Orta yaş meselelerinden biri de vücudun daha gençken olduğundan daha az “önceden tahmin edilebilir” nitelikte olmasıdır. Orta yaş grubundaki insanlar kendi sağlıkları ile daha ilgili olmalı ve bunun için de kendi vücutlarını izlemeye daha fazla dikkat sarf etmelidir. Ancak “vücut farkındalığı” ne yazık ki sağlık kaybından sonra ortaya çıkmaktadır.

Yaşlanmayı yavaşlatmak ya da sebep olduğu yıpranmayı azaltmak için de HAREKETLİ olmak gerektiği artık herkesçe malum… Spor, insan ömrünü uzatır mı, ayrı ve uzun bir tartışma konusu, -çok spor yapan kişilerin, mesela olimpik sporcuların ömrünün daha uzun olduğuna dair elimizde ilmî bir veri yok; bilebildiğim kadarıyla tabii– ancak yaşam KALİTESİNİ arttırdığı muhakkaktır…

Çözüm DÜZENLİ biçimde spor yapmaktadır.

Peki, bu yaştan sonra spor yapılabilir mi?

Bu sorunuzun cevabı çok yönlüdür. Öncelikle ve çok kısaca, rahatlıkla “EVET” diyebiliriz. Ama cevabın bundan sonrası yani “Orta yaşlarda spor NASIL yapılmalıdır?” sorusunun cevabı uzundur.

Orta yaşlı kişinin şimdiki sağlık durumu nasıl? Evvelce spor yapmış mı? Yapmışsa ne düzeyde yapmış? En önemlisi de ne kadar süredir hareketsiz bir yaşam sürüyor? İş düzeni ve meşguliyet durumu nasıl yani ne kadar zaman ayırabilir? Vs.

İşte orta yaşlı bir kişi için bir spor ya da “spora başlama” programı hazırlamadan önce bu ve benzeri soruları karşılıklı konuşmamız gerekir.

Peki, orta yaşlı kişilere AĞIRLIK çalışması tavsiye eder misiniz, diyecek olursanız… Cevap yine elbette “EVET” şeklindedir. Bunun üstüne bazılarınızın, “Bu, ağır bir başlangıç olmaz mı? Öyle ya adı üstünde, AĞIRLIK çalışması(!)” dediğini duyar gibiyim…

Bu aslında bir ALGI meselesi… Ağırlık çalışması yapmaya başlamak için bir spor salonuna gittiğinizde, sizden hemen yüzlerce kiloluk ağırlıklar kaldırmanızı mı isteyecekler? (Cevap bu sefer) elbette HAYIR… Küçük ağırlıklarla başlayacaksınız ve bu ağırlıklar, seyahate giderken taşıdığınız valizlerden, emin olun, çok daha hafif olacak… Yahut KOŞU yapmaya karar verdiniz diyelim. Koşarken vücut AĞIRLIĞINIZI yani en az 70 (hatta çok daha fazla mesela 90-100) kiloluk bir ağırlığı taşımak zorundasınız. Bu da “ağırlık çalışması” adı altında yapacağınız spor çalışmalarında kullanacağınız ağırlıklardan, en azından ilk bir iki sene, çok daha ağır bir ağırlık…

Yani ağırlık çalışması idmanları, mesela koşu egzersizine oranla çok daha HAFİF bir çalışma olabilir(!)

Sağlıklı bir toplum için, evet, öncelikle çocukları spora teşvik etmeliyiz… Ama nasıl ki hiç kitap okumayan ebeveynlerin çocuklarına kitap okumayı önermesi biraz komik oluyorsa; spor yapmayan hatta hareketsiz bir yaşam süren ebeveynlerin de çocuklarına spor tavsiye etmesi çok anlamlı olmuyor… Çocuk öncelikle, bulunduğu ortama ADAPTE oluyor, yani ortamı ÖRNEK alıyor… Spor yapmak demek, bireyin vücudunu daha zor şartlara adapte etmesi, demek…

Sağlıklı çocuklar yetiştirmek ebeveynler için en büyük BAŞARI… Asıl YİĞİTLİK çocuk yetiştirmek ve“YİĞİT ebeveynlere de SPOR yakışıyor…”  

Bu arada YÜZME egzersizini, genç yaşlı ayırt ekmeksizin, herkese önemle tavsiye ettiğimizi de belirtelim…

7 Mart 2024